Categorieën
News & more

Schrijf je artiesten ‘bio’ in 4 stappen

Wil jij jezelf als DJ of Producer onderscheiden, nog vóórdat je een plaat hebt gedraaid? Dat kan! Een pakkend stukje tekst over jezelf maakt indruk op iedereen die je online profiel bezoekt. Met onderstaande tips krijg je dat voor elkaar, ook als schrijven niet je talent is.

EEN GOED ONLINE DJ/PRODUCER PROFIEL IS ONMISBAAR

Heb je moeite om tot een goede stijlbepaling te komen en het mooi op papier te zetten? Boek dan een Artist Development sessie bij DJ School Amsterdam. Hierin onderzoeken we wat je eigen stijl is en wat jou onderscheidt van anderen. En een gediplomeerd schrijver maakt je bio.

Een goede DJ of Producer ‘bio’ is tegenwoordig meer een promo-tekstje om jezelf te presenteren en te onderscheiden, dan een samenvatting van je leven tot nu toe. Naast een goede foto op je profiel, zijn een paar klinkende zinnen over jezelf onmisbaar.

SCHRIJF GEEN BIOGRAFIE

Bewaar je vroege muzikale ervaring voor het einde van je bio om te onderstrepen dat muziek in je bloed zit. Begin dus niet bij het begin; dat is een fout die heel vaak gemaakt wordt. Vaak lees je dit ,,DJ John Johnson nam al op jonge leeftijd radioshows op met zijn eerste casetterecorder’’. Maar hoe je begonnen bent, is veel minder relevant dan waar jij je social media voor gebruikt. Namelijk om je ‘produkt’ zo goed mogelijk te verkopen. 

DE OPENINGSZIN: WAAR BEN JIJ DE BESTE IN?

Verspeel geen tijd voor de bezoeker van je profiel en kom meteen ter zake. Vertel wat je te bieden hebt en waar je goed in bent. Bijvoorbeeld: ,,DJ John Johnson is de Amsterdamse koning van House-Meets-Classics.’’ Of: ,,De pas 21-jarige DJ John Johnson is één van de grootste nieuwe talenten in de Balearic Trance’’. In beide gevallen weet de lezer iets persoonlijks van jou (bijvoorbeeld woonplaats of leeftijd), maar vooral waar je goed in bent.

Je hoeft niet op te scheppen over je kwaliteiten. Maar veel erger is als je jezelf in je tekst tekort doet. Kijk naar wat jij zou presteren in de ideale situatie, met jouw gedroomde publiek. En beschrijf wat jij dan zou doen op muzikaal gebied.

De uitdaging voor deze eerste zin zit niet in hoe je het op schrijft, maar vooral in het denkwerk: waar sta jij eigenlijk voor als DJ?

ZIN 2: WAT ONDERSCHEIDT JOU?

Vertel in de tweede zin waaróm je zo goed bent in wat je in zin 1 hebt gesteld. Bouw je mooi je set op? Anticipeer je goed op een dansvloer? Heb je een enorm energieke uitstraling? Ga na waarom het jou lukt om waar te maken wat je belooft.

In het Nederlands: ,,Hij/zij vermengt Techno met Deephouse op een manier die de grenzen van de genres ver overstijgt, en draait alles met een aanstekelijke uitstraling die ieder publiek raakt’’. Of, in het Engels: ,,He/she blends Techno with Deephouse while breaking genre barriers and backs a great set with an ever contagious attitute’’.

ALINEA 2: PRESTATIES TOT NU TOE

Hier kan je wat dieper in gaan op wat je zelf belangrijk vindt. In maximaal 2 zinnen vertel je bijvoorbeeld wat je belangrijkste gigs waren tot nu toe, en met welke ‘grote’ namen je in de line-up stond. ,,DJ John Johnson draaide zijn herkenbare deephouse mix de afgelopen jaren al in vele clubs in Amsterdam. Hij stond op Mysteryland en opende in Club Air voor Oliver Heldens’’. 

Als je nog weinig aansprekende podia hebt bestegen, kan je andere relevante zaken kwijt. Bijvoorbeeld over je opleiding of werk: ,,Als afgestudeerd psycholoog is de sociologie van de dansvloer snel te doorzien voor DJ John Johnson’’. Of als je gewoon veel bent uitgegaan: ,,Als doorgewinterd clubber heeft het Amsterdamse nachtleven weinig geheimen meer voor DJ John Johnson’’.

Houd deze 2 zinnen kort en vermeld alleen wat er toe bijdraagt dat jij zo’n goede DJ bent.

SLOTALINEA: ACHTERGROND INFO

Hier kan je ets kwijt over je jeugd of muzikale geschiedenis. ,,Met een moeder die als danseres op tradt was house-muziek een groot deel van de muzikale opvoeding van John’’. Of: ,,Met piano- en gitaarles legde Johnson al vroeg de basis voor een carriere in de muziek.’’

In de laatste zin kan je een ambitie uit spreken of een belofte maken. ,,Johnson orienteert zich momenteel op labels om zijn eerste eigen produkties op te gaan uitbrengen’’. Of: ,,Op basis van de reacties op de optredens van Johnson is het een kwesitie van tijd voordat hij een grote doorbraak beleeft en zich kan meten zijn helden in het genre’’.

Bovenal moet het de lezer overtuigen om je te boeken. Dus wees niet bescheiden. Je moet over komen als een boekbare DJ, waarvan iedere mogelijke boeker denkt: ‘die moet ik vanavond nog hebben voor mijn feest’. 

Denk bij jezelf: Als het maar half waar is wat ik schrijf, dan ben ik wel écht goed! Maak de bio voor je online kanalen in het Engels en gebruik de Nederlandse alleen voor boekingen waarbij dat specifiek gevraagd wordt. 

Wil jij hulp bij het schrijven van je profieltekstje? Wij hebben er heel veel ervaring mee. Neem contact op met ons en vraag naar de mogelijkheden voor een persoonlijke bio.