GOED ZIJN IS NIET GOEG GENOEG
Waarom draaien de in jouw ogen mindere dj’s wel wekelijks, en jij niet? Wat doe je verkeerd? Is de hele clubscene vriendjespolitiek? Verpesten amateurs de markt door voor niets op te draven? Op al die vragen is het antwoord deels ‘ja’, en ook is geen van die factoren helemaal uit te bannen. De truc is om ondanks die factoren toch aan werk te komen. Aan het slot van dit artikel vind je daarvoor een aantal tips.
INFLATIE
Dj worden was tot enkele jaren geleden een stuk moeilijker dan heden ten dage. De jarenlange weg die de dj ‘vroeger’ doorliep op weg naar draaien voor volle zalen, voerde hem langs vele platenzaken en dansvloeren. Zijn hechte band met de lokale platenboer leverde hem de eerste persingen van potentiële hits op en op basis van zijn muzikaliteit en ervaring kon hij snel inschatten of die plaat het ging ‘maken’ of niet.
Dat is nu anders. Iedereen heeft gratis toegang tot zowel de hipste nummers als de techniek om twee platen aan elkaar te mixen. Dat leidt tot veel concurrentie en inflatie van de ‘macht’ van de dj. En een wildgroei aan dj-namen, waardoor zelfs een doorgewinterde clubganger zelden weet of hij ergens een kwalitatief sterke dj-set kan verwachten.
Ook weten dj’s niet meer wat ze waard zijn en al helemaal niet wat ze moeten vragen voor een klus. ,,Want als ik honderd euro minder vraag krijg ik die boeking tenminste”, hoor je vaak. De clubeigenaren en boekingskantoren spinnen daar garen bij.
BALANS
Maar, maken we elkaar niet kapot door toe te geven hieraan? Er is een delicate balans tussen veel willen draaien en genoeg moeten verdienen. Als je nul concessies doet draai je weinig, maar als je iedere prijs accepteert verdien je niks.
We geloven dat er voor iedere toegewijde dj of aspirant-dj een plek is. Dat muzikaliteit altijd zal zegevieren en dat je creativiteit de basis is van succes. Maar tijden veranderen en een beetje inzicht brengt je sneller waar je wil zijn. En met onderstaande tips hoef je de schuld voor je schaarse boekingen hopelijk niet meer bij ‘die goedkope amateurs’ te leggen.
ONTWIKKEL EEN EIGEN STIJL EN WEES JEZELF
De belangrijkste stap. Sta voor je eigen stijl en bedenk je waarom je dat doet. Adopteer elementen, laat je inspireren door anderen, maar wees geen kopiëermachine.
OEFENING BAART KUNST
Zorg dat je technisch goed genoeg bent om álles aan álles te kunnen draaien. Ook als je onder druk staat. Net als met een muziekinstrument vergt dat dagelijkse oefening.
PRESTEER OVERAL OPTIMAAL
Of het nou een ongezellige trouwerij is of een hippe club, draai altijd op 100% van je kunnen. Leuke boekingen komen op de gekste momenten en vaak onverwacht. Ieder feest kan twee nieuwe feesten opleveren. Fouten horen erbij, maar probeer elke fout maar één keer te maken.
NETWERKEN
Het is bijna een lege term aan het worden, maar netwerken hoort er bij. Wees sociaal en durf jezelf te promoten. Kom uit die zolderkamer. Niet bang zijn voor ‘nee’. Elke ‘nee’ brengt je dichter bij de volgende ‘ja’. Bezoek de feestjes waar jij wilt draaien en stel jezelf voor aan de ‘belangrijke’ mensen.
VIND DE JUISTE PERSONEN, CLUBS EN FEESTEN
Als je je kwaliteiten kent als dj weet je waar jij het best tot je recht komt. Bezoek die feesten en clubs en benader de mensen die de line-up bepalen. Internet heeft het veel makkelijker gemaakt dan vroeger om de juiste persoon te vinden. Traceer wie de feesten organiseert waar jij wil draaien, en benader hem of haar met stijl. Wees bescheiden maar laat wel meteen blijken waarom jij het betreffende feest beter kan maken dan het is.
SCHRIJF EEN GOED PROFIEL
Als je jezelf op Internet promoot, laat dan in al je uitingen blijken waar jij als dj voor staat. Schrijf geen biografie over je leven tot nu toe, maar formuleer kort wat voor muziek je draait en wat mensen kunnen verwachten als jij ergens draait.
MAAK JE EIGEN MIXSETS EN TRACKS EN DURF JE MATERIAAL TE DELEN
Om te laten horen waar jij voor staat moet je je eigen geluid samenvatten in je mixsets en/of de nummers die je zelf maakt. Wees daarin zo origineel mogelijk. Maak je een mixset, draai dan niet de standaard (house) hits aan elkaar maar zoek nummers die jou geluid zo goed mogelijk weergeven.
Maak je je eigen tracks, zorg dan dat ze net zo goed klinken als de beste nummers die je draait. En, wees niet bang om je eigen producties te verspreiden. Iedere eigen mix of track is een uiting van jou, waardoor de wereld jou iets beter leert kennen. Sta open voor kritiek maar laat je niet ontmoedigen!