Categorieën
Tips

Het prille DJ-begin: muziek, RekordBox en je USB stick

Je eerste stappen als DJ maak je in RekordBox. Dat is de software waarmee je muziek organiseert en gereed maakt om te draaien. Hier vind je een stappenplan voor je eerste belangrijke to-do’s als het gaat om downloaden en het werken met RekordBox.

In de 1-op-1 lessen bij DJ School Amsterdam begeleiden we je stap voor stap met het proces van downloaden, organiseren en het klaarmaken van je USB stick. Maar als het lukt om onderstaande stappen zelf te nemen sla je je eerste grote slag zelf!

De volgorde van handelen is grofweg dit:

  1. RekordBox downloaden en installeren
  2. Muziek aanschaffen/downloaden
  3. Je muziek via RekordBox op je USB stick zetten.

Download RekordBox gratis via hun website. Je geeft eenmalig je emailadres op, maar sluit daar geen abonnement af. Nadat je online je muziek hebt gekocht, werk je met RekordBox in principe offline.

MUZIEK KOPEN

De bekendste bronnen om aan je muziek te komen zijn de iTunes Store voor allround muziek en Beatport voor club genres. Koop de ‘fysieke’ bestanden. Haal dus NIET je muziek bij Apple Music of Beatport Streaming binnen via abonnementen. Het staat buiten kijf dat je je muziek altijd koopt van legale bronnen en in de hoogst mogelijke kwaliteit (MP3 320 kb/s of WAV.).

BESTANDEN

– Zet de aangeschafte MP3’s na het downloaden in een map, bijvoorbeeld op je bureaublad. Laat ze dus NIET in je downloads folder staan.

– Verander de map die je gebruikt om al je muziek naartoe te slepen nooit van naam of locatie. De nummers die uiteindelijk in je RekordBox staan, zijn deze bestanden. Die link mag dus nooit veranderen.

REKORDBOX

– Zorg dat RekordBox qua beeldscherm in de ‘Export Mode’ staat, en niet in ‘Performance’. Dat doe je linksboven in het scherm.

– Maak in RekordBox een map in bij de categorie ‘Playlists’. Dat doe je door rechtermuisknop aan te klikken op ‘Playlists’. Noem deze map bijvoorbeeld ‘Beste DJ van de wereld’.

– Druk op die map weer met je rechtermuisknop, en maak een submap. Van deze submappen komen er een heleboel.

– Mappen maak je van de genres die je draait, dus bijvoorbeeld een map House, een map Urban, etc.

– Rechts van de map zie je een plusje +. Als je daar op drukt, maak je in de map een Playlist/Afspeellijst aan. Geef die lijst een naam. Bijvoorbeeld low, medium of high. In deze lijsten komen je nummers te staan.

– Sleep ieder liedje vanuit je bronmap op je bureaublad naar de zelfgemaakte lijst in RekordBox waar hij volgens jou thuis hoort. Of maak eerst een ‘sleeplijst’ aan in RekordBox, sleep daar al je nieuwe nummers in en ga deze binnen RekordBox weer onderverdelen.

SYNCEN

– Om je muziek uiteindelijk op je USB stick te krijgen, klik je linksonder in beeld op de ‘Sync Manager’.

– In de Sync manager staat in het middelste vak je muziek collectie, en in het rechter vakje je USB stick.

– Vink rechtsboven aan dat je wilt synchroniseren met een device. Kies jouw USB stick als device.

– Vink jouw muziekmap aan, waarin al je submappen staan. Je hoeft dus alleen die hoofdmap aan te vinken.

– Druk dan op de grijze pijl naar rechts, en zie onderin het scherm hoe de voortgang is van het syncen.

– Als het syncen klaar is, sluit je de Sync Manager, klik je linksonder in RekordBox op het ‘Eject’ icoontje en haal je je USB stick uit de computer. Je bent nu klaar om te gaan draaien!

ALLES OVER DJ’EN

Wil je veel meer weten over de basics van DJ’en, bekijk dan DEZE PAGINA op onze site. Dat is een hele lijst, maar heel leerzaam en vermakelijk als je net komt kijken.

Natuurlijk ben je bij ons altijd welkom voor 1-op-1 DJ les op dagen en tijden dat het jouw schikt.