De BIG-4 DJ

De Big Four leermethode is het fundament van onze lessen. Het beschrijft de vier kernkwaliteiten van een goede DJ en geeft houvast in ieder stadium van je ontwikkeling.

De Big-4 is ontwikkeld vanuit de praktijkervaring van onze oprichters en docenten en scheidt hoofdzaken van bijzaken.

De methode vond inmiddels navolging op vele muziekinstituten en conservatoria in binnen- en buitenland en is één van de belangrijkste geheimen achter het niveau van de talenten die we opleiden.

Voor de Big-4 Producer klik HIER

1. Track

Je muzikale identiteit

Een goede DJ draait de juiste platen voor zijn of haar publiek. Jouw eigen sound en stijl moeten dus passen bij de plek waar je draait. Met onze coaching ga je je eigen muzikale persoonlijkheid ontdekken en verdiepen.

Wat voor type DJ ga je worden? Ga je commercieel draaien of juist eigenzinnig? Ben je een crowd pleaser of wil je je publiek vernieuwing bieden? Jezelf muzikaal leren kennen is de belangrijkste stap richting professioneel draaien en maakt duidelijk op welke locaties en feesten jij het best tot je recht zou komen.

Een onderscheidend geluid

We helpen je te ontdekken welke tracks het beste bij je passen. We bieden je verbreding en inspiratie. We duiken de geschiedenis van jouw genres in om je nummers te helpen vinden die qua energieniveau, vibe, en groove bij jou horen. We gaan samen bekijken waar je jouw tracks online kunt vinden via onder meer betaalde muzieksites, podcasts en communities.

Eigen tracks en remixes

Als je ambitie is om de absolute top in je genre te bereiken, zul je je moeten onderscheiden op basis van eigen producties. Tijdens de DJ opleiding kan je een begin maken met produceren van eigen werk zoals edits, remixes en mash-ups. Dit is een goede voorbereiding op de Producer opleiding.

2. Timing

De juiste plaat op het juiste moment

Timing gaat over communiceren met je dansvloer. Het bepaalt of je de juiste plaat op het juiste moment draait, en of jouw verhaal je publiek blijft boeien. Dit lukt alleen door te anticiperen en improviseren.

De ‘flow’ van je DJ-set hangt af van wat je waarneemt op de dansvloer en de muzikale keuzes die je daarop baseert. Goed anticiperen kan alleen als je een zeer strak georganiseerde muziekcollectie hebt. Daar besteden we dus ook veel lestijd aan.

De Dancefloor Matrix

Je leert werken met onze ‘Dancefloor Matrix’, een systeem waarbij je nummers gaat analyseren en organiseren op basis van energieniveau, sfeer en groove. Hierdoor klinkt jouw muzikale verhaal altijd coherent.

3. Mixing

Mixen op maat

Mixen is bij lange na niet zo belangrijk als Track en Timing, maar het streven is wel dat elke overgang mooi is. Een soepele mix draagt enorm bij aan de flow.

In plaats van alle knoppen leren bedienen, helpen wij je begrijpen welke type mix bij welk energieniveau hoort. Veel nummers hebben één manier van mixen waarbij die track het beste tot zijn recht komt. Die manier helpen we je ontdekken.

Ken je tracks

Voor een goede timing bij het mixen is intro-analyse essentieel. We besteden dus heel veel tijd aan luisteren, tellen en het zetten van ‘markers’ in je intro’s.

Onderscheidende technieken

Uiteraard leer je basistechnieken zoals drop- en beatmixen, gebruik van de EQ, effecten en loops. Kom je verder, dan leer je wat het beste past bij jouw geluid. Ben je een Techno DJ? Dan kunnen we bijvoorbeeld Ableton Live integreren in je setup. Ben je meer een credible allrounder? Dan zijn het overbruggen van grote tempoverschillen en werken met bekende acapella’s een meerwaarde.

4. Image

Artist Development

De eerste drie facetten van de Big-4 gaan over het draaien zelf. Nummer vier gaat over je uitstraling, en de vraag: hoe kom je aan werk? Onder ‘Image’ valt wat wij ‘Artist Development’ noemen: leren leven en werken als zelfstandig ondernemer en artiest.

Een DJ als James Hype heeft een heel andere uitstraling dan bijvoorbeeld Richie Hawtin. De kunst is om te ontdekken wat jouw ‘unique selling point’ is en welk imago daar bij past. Leren om jezelf te zijn op het podium en te delen dat jij te gek vindt wat je doet.

Zelfstandig ondernemer worden

Wij helpen je om in kleine stappen je grote doel te bereiken. We kijken daarbij naar je ondernemersplan en je on- en offline presence. We coachen je bij het maken van hoogwaardige content zoals een bio, professionele foto’s, online mixen en eigen producties. Waar we kunnen brengen we je in contact met mensen die je verder kunnen helpen.

Zelf tracks produceren

Om de top te bereiken als DJ is het maken van eigen producties een must. Onze Producer Opleiding is een enorm goede start om hoogwaardige tracks te leren maken. Vele producer leerlingen van ons brengen inmiddels op voorname labels hun platen uit.

Maatwerk coaching

Bij DJ School Amsterdam besteden wij veel aandacht aan hoe wij jou optimaal kunnen coachen. Wij werken altijd 1-op-1 omdat we geloven dat maatwerk de enige manier is om een kunstvorm als DJ’en op professioneel niveau te leren beheersen en je eigen stijl te ontdekken en ontwikkelen.

We hebben een team van docenten dat bestaat uit uiterst professionele, toegankelijke en toegewijde DJ’s en Producers met wie een ‘klik’ heel makkelijk gemaakt is.