De BIG-4 PRODUCER

De Big Four leermethode is het fundament van onze lessen. Het beschrijft de vier pijlers van een goede productie biedt focus tijdens je ontwikkeling

De Big-4 is ontwikkeld vanuit de praktijkervaring van onze oprichters en docenten en scheidt hoofdzaken van bijzaken.

De methode vond inmiddels navolging op vele muziekinstituten en conservatoria in binnen- en buitenland en is één van de belangrijkste geheimen achter het niveau van de talenten die we opleiden.

1. IDEE

De kapstok van je track

Een helder idee is de basis voor het produceren van een toptrack. Welke impact moet het nummer maken? Welke emotie moet het teweeg brengen? Je ontwikkelt de kennis en vaardigheden om je inspiratie te kanaliseren en de opties voor elk nieuw nummer te beperken.

Je muzikale identiteit en eigen geluid

Je gaat ontdekken welke genres het beste bij je passen. We bieden je verbreding om inspiratie op te doen. We duiken de geschiedenis van jouw favoriete genres in om je nummers te helpen vinden die qua energieniveau, vibe, en groove het beste bij je passen. We gaan samen zoeken naar referentietracks die vertellen waar jij muzikaal staat.

2. TRACKS

Leren door analyseren

De sporen (tracks) van je nummers zijn de geluiden die je gebruikt. Door je favoriete tracks te analyseren wordt het maken van je eigen toolkit makkelijker.

Wat vind je er goed aan? Uit welke elementen bestaat het en welke technieken moet je beheersen om het na te maken? We leren je de trucs van ervaren producers zodat je snel eenzelfde niveau kan halen in je nummers.

Less is more

We focussen op de belangrijkste elementen van een goede track: idee (compositie) en arrangement (sporen). Hoe bedenk je een goede melodie, baslijn of akkoordenschema binnen jouw idee? Hoe kies of maak je de juiste sounds? En vooral: hoe pas je het ‘less is more’ principe toe op je tracks.

3. STRUCTUUR

Houd het boeiend

De structuur van een track bepaalt of je een heel nummer lang de luisteraar kan boeien. Hoe houd je tracks spannend en welke ontwikkelingen laat je plaatsvinden? Een probleem waar veel producers tegenaan lopen is om een goed idee ‘af’ te ronden tot een nummer. Omdat op te lossen helpen we je om de gekozen elementen op het juiste moment te laten komen en gaan.

Leren om het te horen

Dance producers op hoog niveau kunnen met kleine ingrepen op bestaande geluiden een nummer boeiend houden zonder steeds een laag muziek toe te voegen.

We helpen je de ontwikkeling van deze geluiden te horen, en te ontdekken waar je in één nummer veel lagen of juist weinig geluiden gebruikt.

4. MIXING

Een dik geluid

Mixing staat voor de klank van je nummer als geheel. Of een track ‘dik’ klinkt wordt bepaald door de klank van je afzonderlijke sporen en de verhoudingen tussen alle geluiden van je plaat.

Je leert hoe beats, instrumenten en vocals zich het beste tot elkaar verhouden en hoe je daar voor zorgt.

3D Benadering

We bekijken de verschillende geluiden in je track en hun onderlinge afstemming vanuit drie dimensies: Hoogte (volumes, EQ’ing, compressie en side-chaining), breedte (plaatsing in het stereobeeld) en diepte (gebruik van effecten als reverb en delay). 

Mastering

Masteren is zorgen dat je nummer op ieder apparaat of medium goed uit de verf komt qua klank. Hoe krijg je je ‘mastering’ zo goed dat je nummer op de radio, Spotify én in de club lekker klinkt?

Hoewel je het tot op zekere hoogte zelf kan doen, gebeurt ‘masteren’ bij professionele releases meestal door een specialist. Daarom is het belangrijk om te leren hoe een Mastering Engineer werkt, hoe je een nummer aanlevert en welke informatie hij verder van je verwacht om zijn werk goed te kunnen doen.

PRODUCER WORDEN

Krijg je track bij labels

Wanneer je overtuigd bent van de kwaliteit van één of meerdere van je eigen producties ga je op zoek naar labels om je muziek uit te brengen. Wij hebben ruime ervaring met het bepalen of je tracks daar klaar voor zijn, welk label je het best kan benaderen en hoe je dat het beste kan doen.

Vervolgopleidingen

Veel van onze jonge leerlingen doen onze Producer lessen als voortraject voor instituten als de Herman Brood Academie (HbA) of de School of Audio Engineering (SAE). Wij hebben ruime ervaring met het toewerken naar de toelatingsdrempel op zulke scholen. Ook tijdens of na zulke opleidingen kan er bij ons op specifieke onderdelen worden bijgeschoold als producer.

Leven als artiest

Producer worden betekent dat je kiest voor een ‘muzikantenbestaan’. Leven van de muziek is een voorrecht dat niet voor de grijp ligt. Wij helpen je dan ook bij je ‘Artist Development’: leren leven en werken als zelfstandig ondernemer en artiest.

Een producer als Armin van Buuren heeft een heel andere uitstraling dan bijvoorbeeld Charlotte deWitte. De kunst is om te ontdekken wat jouw ‘unique selling point’ is en welk imago daar bij past. Leren om jezelf te zijn in je producties en te staan voor je eigen geluid.

Zelfstandig ondernemer worden

Wij helpen je om in kleine stappen je grote doel te bereiken. We kijken daarbij naar je ondernemersplan en je on- en offline presence. We coachen je bij het maken van hoogwaardige content zoals een bio, professionele foto’s, online mixen en eigen producties. Waar we kunnen brengen we je in contact met mensen die je verder kunnen helpen.

Onze coaching

Bij DJ School Amsterdam besteden wij veel aandacht aan hoe wij jou optimaal kunnen coachen. Wij werken altijd 1-op-1 omdat we geloven dat dat de enige manier is om een kunstvorm als Producen efficiënt te leren en je eigen stijl te ontwikkelen.

We zijn trots op onze Big-4 leermethode, deze kan alleen bestaan bij de kracht van het individu en bij het overbrengen van kennis. Individueel les is alleen maar leuk en leerzaam wanneer de band met de docent goed is.

We hebben dan ook een team van docenten dat bestaat uit uiterst toegankelijke, openminded en toegewijde DJ’s en Producers met wie een ‘klik’ heel makkelijk gemaakt is.